Het geheim van Madurodam

Ik weet niet of iedereen zo achter is met snoeien als ik. Doordat het grauw en guur en akelig weer blijft, heb ik nog niet veel gedaan. Maar mijn onderbewuste denkt er wel aan en zo wordt dat snoeien toch een beetje een obsessie.

Niet getreurd, het is pas half februari en het meeste snoeiwerk kan best nog even uitgesteld. Wie weet slaat het weer binnenkort om, de wat minder koude kant op. Ondertussen kan ik uitweiden over het geheim van Madurodam, want dat heeft alles met snoeien te maken.

Ik denk dat iedereen wel van het bestaan van Madurodam weet, dat miniatuur-Nederland dat op een achteraf-hoekje in Den Haag is aangelegd. In 1952 is het geopend. Als kind ben ik er een keer geweest met schoolreisje en vergaapte me aan al die miniatuur-huisjes, zoals de Westertoren en het paleis op de Dam, gebouwen die ik in het echt regelmatig zag want we woonden toen aan de rand van de verkrotte Jordaan. Maar ook Schiphol, het Evoluon en de Rotterdamse haven, die ik nog nooit in mijn leven in het echt had gezien. Ik keek mijn ogen uit.

Verder dacht ik er niet zo veel aan, behalve dan als iemand het er over had. Zo van: O ja, daar ben ik ook geweest vroeger, dat was leuk. Dat ging zo door tot 2004. Iemand stelde toen voor dat we met een groepje Madurodam weer eens zouden bezoeken. En ik dacht: Waarom niet, en ging mee. Het was best grappig, buiten kleine huisjes hebben ze ook een paar giga-grote klompen. Leuke dag gehad en een aantal foto’s gemaakt.

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, zei wijlen Johan Cruijff.

Tijdens het doorkijken van oude foto’s op materiaal voor Growing Green Fingers zag ik de foto’s van Madurodam weer terug. En nu keek ik anders. Ik keek met de ogen van een bomenexpert. En ik zag: verrek! Er staan groene bolletjes tussen de huizen. En die groene bolletjes zijn niet je gewone struikjes. Ja, die staan er ook wel, maar dit is toch anders.

Deze groene bolletjes zijn boompjes. Het zijn boomsoorten, zoals Esdoorn, Iep, Beuk. Echte boompjes. Alleen hooguit 30 cm hoog. Nou ja, sommige iets hoger, 50 cm. En andere nog iets hoger. Dat is toch wel iets…ik had er gewoon overheen gekeken. OK, ik had een zeer klein kind bij me, maar dan nog…want het is fascinerend. Het zijn Echte Bomen. Alleen heel klein.

En dat is het geheim van Madurodam. Niet alleen de gebouwen zijn bijzonder, het groen is dat ook. Eigenlijk is het een grote Bonsaituin, maar dan in de open grond en niet in die bakjes. Maar dat maakt het nog specialer, want met die kleine bakjes en dus weinig grond, dwingen Bonsaikwekers hun bomen om langzamer te groeien. Hoe krijgen ze dat hier voor elkaar?

In het vakblad De Hovenier las ik eens een interview met de hoveniers die Madurodam bijhouden. En daarin stond het. Snoeien, snoeien, snoeien. En nog eens snoeien. Daarbij geholpen door het kale duinzand waar Madurodam bovenop is aangelegd, want daarin groeit alles sowieso langzamer.

Er staan rond de 5000 boompjes in Madurodam. Niet alle bomen in Madurodam zijn klein, de bomen langs de rand zijn wel gewoon groot. Maar die kleintjes: Als je dat voor elkaar kunt krijgen, dan kun je jezelf echt een meestersnoeier noemen. Want die zijn niet even snel-snel met het heggenschaartje eroverheen gesnoeid. Nee, dit is het echte vakwerk, want die boompjes moeten er echt uitzien, dus met een kroon zoals ze die ook zouden hebben wel ze groot waren. En het indrukwekkendste was dat ze vertelden dat ze niet veel boompjes hoefden te vervangen. Er waren er een paar die even oud waren als Madurodam zelf, dus geplant in 1952. Die zijn nu dus bijna 73 jaar oud! Dat is toch wel een prestatie.

Dus als je een kleine tuin hebt, wanhoop niet! Je kunt je boompjes ook klein houden.

Denk je nu: die is gek! Dat krijg ik nooit van zijn leven voor elkaar. Ik weet nog niet eens hoe ik mijn rozen moet snoeien….Volg dan ons gratis webinar snoeien op donderdag 20 februari. Daar leren we je in een uur de basis van goed snoeien. En wie weet, maak je over enige tijd wel je eigen Madurodam-boompje..

Zie ik jullie op 20 februari?

Als je onzeker bent over snoeien en daardoor aarzelt, sluit je dan aan bij ons gratis snoeiwebinar en ga vervolgens meteen aan de slag in je eigen tuin.

Deze geven we op donderdag 20 februari
van 20:00 tot 21:00 uur

Zin om te komen kijken? Door op de knop hieronder te klikken kun je je opgeven.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *