Goede voornemens

Oeps, mijn bollen vergeten te planten.

Het is ook ieder jaar hetzelfde. Elk jaar word ik wakker op Nieuwjaarsdag en denk ik aan Goede Voornemens. Want ik weet dat een ECHT lijstje met goede voornemens maken helpt. OK, het helpt misschien niet zoals je in je roze dromen wil, maar het helpt wel.

Afvallen

Een mooi voorbeeld is Nederlands grootste plaag en verlangen: afvallen. Al jaren ging dat alleen maar negatief. Elk jaar stond de wijzer van de weegschaal weer een stukje meer naar rechts dan het jaar ervoor. Totdat ik me vorig jaar op 1 januari voornam: Elke maand een kilo er af. Dat was de roze droom en dat is me niet gelukt. Maar de weegschaal gaf op 1 januari 2023 mooi wel 3,5 kilo minder aan dan op 1 januari 2022. Da’s toch mooi meegenomen. Bovendien kreeg ik complimenten dat ik er een stuk beter uitzag en ik ben heel beslist geen slanke den.

Uitstelgedrag

Op tijd die bollen planten stond niet op mijn lijst met Goede Voornemens. En ja hoor. Ze zitten wéér niet in de grond. Nou zat het mij vanaf september niet echt mee en was een flinke lading bollen planten niet echt een aanrader, maar toch… Ik kan me soms wild ergeren aan mezelf. OK, de eerste helft van december was de grond bevroren en KON er dus niets geplant worden. Maar als ik in oktober en november bollen had geplant, dan hadden ze er in december al in gezeten en had ik so wie so geen last van de vorst gehad. Gewoon uitstelgedrag, dat is het.

Ze bloeien korter

Dat komt gek genoeg ook door mijn vader, de vakbekwame hovenier. Toen ik jaren geleden tegen hem klaagde dat ik een beetje te veel bollen had gekocht en ze niet allemaal voor eind december in de grond had gekregen, dacht ik dat ik een preek zou krijgen. Maar hij haalde alleen maar even zijn schouders op. “Ach”, zei hij. “Het staat niet op het pak, maar je kunt ze ook nog wel in januari planten. Dan komen ze het eerste jaar wel wat later op en bloeien ze korter”.

Zo gezegd, zo gedaan en in april had ik me toch een kleurenpracht aan tulpen en narcissen! Je zou het bijna expres doen, dat late planten. Met een beetje mazzel bloeit het grootste deel van je tulpen dan op hetzelfde tijdstip. Die kleurenpracht is geweldig.

Lekker laten zitten

Maar ja, met mijn uitstelgedrag werkt deze truc alleen voor tulpen. Die moet je namelijk elke zomer de grond uithalen en in de herfst planten. Voor narcissen en al dat andere spul dat je in de grond kunt laten zitten, werkt de truc alleen in het jaar van planten. Want je dacht toch niet dat ik, die elk jaar mijn tulpen vergeet, die narcissen elk jaar uit de grond ga halen? Ik zou wel gek wezen. Dan kan ik die ook vergeten op tijd te planten, zeker. En wat als het in januari een keertje effe lekker hard gaat vriezen? Nee, bollen die in de grond kunnen blijven zitten, die blijven daar ook zitten. Ik zit niet om werk verlegen.

Tulpen

Maar die tulpen, daar moet ik me binnenkort toch maar weer eens kwaad om maken, dan zitten ze er zo in. Stukje kippengaas eroverheen tegen de eekhoorns en afwachten maar. Ik kan er bovendien nog een aantal bijkopen: Omdat ze officieel al geplant moeten zijn, kun je bollenrestanten nu met een flinke korting kopen…Nou maar hopen dat het niet te hard vriest…

tulpen mix

Vind je het ook lastig om te onthouden wanneer je wat moet doen in je tuin?
Met onze  Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender (afgekort PIT) kun je het niet meer vergeten.

Facebook
Pinterest

1 Reactie op “Goede voornemens

  1. Prachtig Els die tulpen en ja die drie en halve kilo gefeliciteerd daarmee. Elk jaar zo’n portie en je wordt gewoon slank, de aanhouder wint immers. Het is er langzaam aangekomen en mag er dus ook langzaam weer vanaf gaan. Wees een beetje aardig tegen jezelf en geniet straks van je mooie tuin, doe ik ook van mijn mini tuintje.

    Harte groet, Hanny Schouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *