Het is lente…..of toch niet?

Enige dagen geleden kreeg ik spontaan een ‘krijg nou wat!’ moment. Ik deed de gordijnen van de keukendeur open en dacht eerst: Wat zie ik nou? Dat kan niet goed zijn. Ik ben vast aan het dromen, waar is mijn bril? En de koffie?

Vanuit de tuin keken enkele lichtroze wilde geraniumbloemen me vrolijk aan.

In november.

Goed, in november bloeit er af en toe nog een wild geraniumbloemetje, maar dat is er dan eentje die, na een lange periode van bloeien, nog geen afscheid kan nemen. Maar dit benne nieuwe. In augustus stopten alle Geraniumplanten in mijn tuin met bloeien door de droogte. In september zag ik, na de regens, een enkele Geranium met nieuwe bloemen, maar in oktober bloeide er geen een meer.

Ik kreeg echt het gevoel ‘Het is lente!’. Maar toen keek ik naar de bomen met hun vallende blaadjes en dacht er meteen bovenop: O nee, toch niet.

Dit is een bloem die in de war is geraakt. Die door alle gekke dingen dit jaar –langdurige droogte, langdurig warm, dan een korte koude periode en dan toch weer warm – het spoor volkomen bijster is. Die inderdaad denkt: Is het nou lente… of niet?

Toen ik erop ging letten, zag ik er meer. Tussen de afgevallen knalrode bladeren van de Amberboom staat bij ons in de Parsonage Gardens pontificaal een gele Sleutelbloem te bloeien. Ik heb bij het zien van zo’n bloem de neiging om te roepen: ‘Hallo! Het is november hoor, geen maart!’ Dat doe ik niet, want ik heb een zekere leeftijd en voor je het weet word je dan voorzichtig doch dringend aangeraden om eens langs de huisarts te gaan voor een dementie-test. Terwijl ik alleen maar een –tikkie- excentrieke vrouw op leeftijd ben. Dus ik hou me in.

Maar ik heb er lol in, bloemen zoeken die nu niet horen te bloeien. Ik heb ook al vuurdoornbloesem ontdekt bij ons in de buurt. Eigenlijke bloeitijd: eind mei, begin juni. Niet november. Het staat wel prachtig, enkele roomwitte bloemen tussen de knalrode bessen. Een feestje.

Ook zo’n mooie: Azaleabloemen. Ook zo’n mei-bloeier. Die heb ik ook al bloeiend gezien.

Het is wel een beetje zoeken, naar die bloemen die nu niet horen te bloeien. Want wat ik NIET tegenkom is die uitbundige voorjaarsbloei. Het zijn niet véél bloemen. Het zijn er enkele, tussen de bessen door. Het lijkt net alsof de plant wel degelijk weet dat het geen voorjaar is, maar ook dat er iets niet klopt. Het lijkt wel alsof deze bloei er meer eentje is ‘voor de zekerheid’. Zo van: als ik me vergis en het is toch lente, dan heb ik in ieder geval een paar zaden geproduceerd. En had ik gelijk en was het toch herfst, dan heb ik maar een paar bloemen weggegooid en dat kan Bruin wel trekken.

Nou kijk ik wel in veel tuinen, maar kan niet in alle tuinen kijken. Ik ben benieuwd of jij ook bloeiende bloemen bent tegengekomen die niet horen te bloeien. In je eigen tuin of die van de buren of in de straat. Zou je dat met me willen delen?

Voordat je nu al juichend alle bloeiende bloemen in je tuin aan me gaat doorgeven, met foto en al, moet ik je enthousiasme toch wat temperen. Want er zijn natuurlijk bloemen die nu wèl horen te bloeien. Viburnum tinus, bijvoorbeeld, ook wel bekend als Sneeuwbal. Of Viburnum bodnantiense. Of de gele Winterjasmijn – de naam zegt het al, eigenlijk. Die bedoel ik niet en dat weet je eigenijk ook wel, want die zie je elk jaar in de late herfst en winter bloeien, als je een beetje oplet. Dus dat is niet Speciaal.

Maar de bloemen waarvan je denkt van: Hoe kan dat nu?, die zou ik graag willen weten. Als het even kan met een foto erbij. Die zetten we allemaal onder dit blog en dan wordt dat een leuke verzameling planten. Kan je zelf kijken wat er allemaal buiten het seizoen bloeit.

Nog 1 tip: Let op bij krokusjes. Want er bestaan ook krokusjes die in de herfst bloeien. Echt waar. (die zijn meestal lichtpaars).

Ik zet de planten die ik ook nog tegenkom in het commentaar hieronder, bij die van jullie.

Ik ben heel benieuwd!

Facebook
Pinterest

4 Reacties op “Het is lente…..of toch niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *