Hmmm, nog steeds niet gesnoeid

webinar snoeien

Hallo allen. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik merk toch dat ik ouder word. En ik weet dat je, als je ouder wordt, gewoon nog heel veel in de tuin kunt doen. Laatst hebben ik en een dame van 80 jaar een zeer lastig stuk Ongewenste Plant, een Hangende Zegge, tussen de wortelaanzetten van een Rhododendron weggehaald. Daar zijn we met z’n tweeën ruim een half uur mee bezig geweest, maar we kregen hem eruit. Mijn vader spitte op zijn 73e mijn net opgeleverde stadstuin om en bij ons in de buurt woont een man van 90 jaar oud die zelf zijn tuin bijhoudt, tot grote bewondering van zijn buren. En van mij, want die tuin staat vol met bloemen.

Ikzelf ben nog lang geen 70, en een paar uur klimop trekken, daar draai ik mijn hand niet voor om. Maar waar ik steeds meer moeite mee krijg, dat is snoeien. Niet het snoeien zelf. Ik ben nooit een laddercowboy geweest en zal het ook nooit worden, maar dat is niet de reden dat het lastiger gaat. De reden is die smerige koude wind die er de laatste jaren bij ons waait. Ik krijg er een slecht humeur van. Of de temperatuur is draaglijk en het regent pijpestelen, of het is droog en er is die smerig koude wind die door je jas heen snijdt. Brrrr. Ik merk dat ik daar toch steeds minder goed tegen kan.

Maar ja, het gevolg is, dat ik knap achter ben met snoeien. En dat is ook niet goed voor mijn humeur, want nou moet ik het tussen al mijn andere werkzaamheden inpassen.

En kan dat wel? Moet je niet voor april gesnoeid hebben? Waren daar geen regels voor?

Ja. En nee. Snoeien kun je het hele jaar door. Sommige planten moet je in de zomer snoeien en voor andere planten is in de winter handiger, maar op een aantal uitzonderingen na is snoeien op een ander tijdstip geen drama. Alleen: Helemaal zonder reden zijn de snoeiregels niet.

Wees maar niet bang, ik ga het oplossen. Want ik weet van de hoed en de rand met snoeien.

Weet jij dat niet en wil je dat wel weten? Geef je dan op voor het aanstaande webinar snoeien op donderdag 18 april tussen 20 en 21 uur. Het is gratis, dus wat let je.

Als je onzeker bent over snoeien en daardoor aarzelt, sluit je dan aan bij ons gratis snoeiwebinar en ga vervolgens meteen aan de slag in je eigen tuin.

Deze geven we op donderdag 18 april 
 van 20:00 tot 21:00 uur

Én mocht je nu niet kunnen, voor één keer nemen we het webinar op zodat je het kunt terugzien.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

2 Reacties op “Hmmm, nog steeds niet gesnoeid

 1. Karin stuurde ons een mail naar aanleiding van dit blog:

  Hoi Els,

  Het valt me op dat je schrijft dat snoeien altijd kan.
  Op de volkstuin proberen we na 1/2 maart tot en met juli niet te snoeien ivm het broedseizoen. Hou jij daar ook rekening mee?

  Soms best lastig en natuurlijk Smokkel ik ook als iets echt in de weg zit. Maar sinds ik na een summiere snoeibeurt zag hoe eksters jonge zanglijsters doodden, omdat er een nestje bleek te zitten, probeer ik het echt tot een minimum te beperken.

  Er zitten best veel soorten in mijn tuin, langzaam leer ik ze te herkennen. De heggemus lukt al, de zwartkop moet ik echt nog vaker zien en horen. Wel erg leuk.
  Succes verder met je snoeikalender en webinars. Leuk dat je dit bedacht hebt!

  Met vriendelijke groet, Karin

  1. Hallo Karin,

   Je hebt volkomen gelijk en ik ben dat vergeten in mijn blog te zetten. Dat van die eksters daar weet ik alles van, in een -gelukkig inmiddels- ver verleden heb ik de klimop op de verkeerde tijd iets te ver teruggesnoeid en zo staarde ik in het verschrikte gezicht van mevrouw meter. Ik heb de klimop die er nog zat zo goed mogelijk over het nest gebogen, maar zag kort erop twee eksters die al in de gaten hadden dat er iets zat. Klimop kun je planttechnisch ook het hele jaar snoeien, maar ik blijf er nu vanaf totdat het half augustus is geweest. Daar zitten best vaak vogels in.
   Eigenlijk zijn alle dichte struiken een beetje riskant.

   Maar…ik heb ook een Japanse esdoorn en die is helemaal open. Daarvan kan ik goed zien of er een nestje in zit of niet. En die snoei ik rustig in juli. Zo heb ik meer van die struiken. Als ik het kan zien, dan snoei ik die rustig.
   Uiteindelijk geldt ook bij mij: Bij twijfel: niet snoeien. Dan maar een par maandjes wachten. En misschien het jaar erop minder bloemen. Dat komt t.z.t. ook wel weer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *