Hooikoortsrampenplanten

Dahlia's in een wolk van siergras

No Mow May

Twee weken geleden schreef ik een blog over ‘No Mow May’. Met No Mow May help je insecten, waaronder wilde bijen, om een betere overlevingskans te hebben in je tuintje.

Maar….er zit natuurlijk wel een nadeel aan dat No Mow May. En dat is: als grassen niet worden gemaaid, dan gaan ze bloeien. En laat ik nou net last hebben van grassen-hooikoorts!

Hooikoorts

Nou heb je hooikoorts en hooikoorts. Toen ik een vakantiebaantje had op een administratie, in de 70-er jaren, werkte ik bij een chef met een zoon die erge last van hooikoorts had. Deze arme jongen werd hartstikke ziek en moest binnen blijven. Ik heb er minder last van; ik moet niezen, krijg van die mooie rooie randjes om mijn ogen en als het heel erg wordt dan gaan mijn bijholten lichtjes ontsteken met als gevolg een suf hoofd en soms koppijn.

Daarom denk ik ook dat de actie No Mow May is en geen No Mow June, want in juni (en juli) bloeien de grassen. Als we dan niet zouden maaien, dan lopen wij grashooikoortslijders het op. Waar is de megavoorraad zakdoeken?

De ene persoon wel, de andere niet.

Met hooikoorts is het trouwens raar gesteld. Je krijgt niet ‘gewoon hooikoorts’ van hooi. Je reageert op de pollen van planten waar je gevoelig voor bent. Ik was bijvoorbeeld een keer sneeuwklokjes aan het verplanten naast een kronkelhazelaar. Degene met wie ik aan het planten was, moest ophouden omdat ze steeds harder ging niezen. Ik had nergens last van.

De ene plant wel, de andere niet.

Je kunt voor pollen van de gekste planten gevoelig zijn. Soms moet jìj ergens van niezen waar de rest van de wereld niet gevoelig voor is. Dan komen ze al snel met een Covid test aandraven, terwijl jij alleen maar op een plant reageert. Je ziet ze gewoon kijken!

Hooikoortsrampenplanten

Er zijn echter een aantal planten waar de halve stad zo’n beetje gevoelig voor is. Die noem ik hooikoortsrampenplanten: Heb je die in je tuin of bij de buren staan en bloeien ze, dan gaat er gegarandeerd iemand in je omgeving flink niezen.

Berken en elzen.

De ruwe Berk is een beruchte hooikoortsrampenplant. Er zijn heel veel mensen gevoelig voor. Voor bijen en hommels is het een geweldige plant. Hij bloeit vroeg en levert veel stuifmeel als de rest van de planten net een beetje beginnen uit te komen. Hij is perfect om de biodiversiteit een beetje op te krikken. Alleen ja, die rooie oogjes en dat suffe hoofd, hè. Plus dat kapitaal dat je moet besteden aan papieren zakdoeken.

Nou lijkt het er op dat ik van de berk zelf niet zo’n last heb. Mijn verschijnselen krijg ik daarvoor net een tikkie te vroeg. En weet je welke boom dan bloeit? Het is gewoon niet te geloven. Waren mijn ouders helderziend toen ze me mijn naam gaven? Precies! De Els!

Grassen.

Voor mensen die last hebben van hooikoorts door grassen heb ik slecht nieuws. Ik ben op zoek geweest naar ‘de ergste grassensoorten’. Wat blijkt: ze zijn allemaal erg. Hm. Dat vind ik erg vervelend, want ik ben ook een van de slachtoffers. De meeste grassen beginnen in juni pas serieus te bloeien en dat is dan ook de tijd dat ik last krijg. Dus voor mij geen No Mow June.

En wat is er op dit moment erg in de mode? Precies, siergrassen. De Floriade stond er vol mee. Siergrassen zijn gewoon grassen die je vaak hebt voor de pluimen en ze geven dan ook pollen af waar je hooikoorts van kan krijgen. Misschien dat we voor de nieuwe soorten van de Floriade niet zo gevoelig zijn, dat weet ik niet. Dat kon ik ook niet bepalen, want de meeste grassoorten op de Floriade waren gelukkig uitgebloeid toen ik er rondliep. Sommige gras-bloemencombinaties op de Floriade waren prachtig. Alleen, toch maar niet in mijn tuin.

Ambrosia.

Ambrosia is een wat ze in vaktermen ‘invasieve exoot’ noemen. Een plantensoort die hier toevallig is gekomen en zich hier buitengewoon goed op zijn gemak voelt. Zo’n soort logé die niet meer weggaat. En uiteindelijk het hele huis inpikt. Een plant die in augustus begint te bloeien en dan lekker doorbloeit tot ruim in oktober. Het probleem voor ons is alleen dat hij stuifmeel produceert waar veel mensen gevoelig voor zijn. In mega-hoeveelheden.

Als je Ambrosia in je omgeving hebt, dan mag je hem rustig uitrukken. Let er alleen op dat je wel de goede plant uitrukt. En dat valt nog niet mee, want hij valt niet erg op EN lijkt nogal veel op onze inheemse plant Bijvoet. Lastig, lastig.

Hooikoorts

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren?
Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin?
Wij helpen je hier graag bij!

Wij hebben een volledige Online Cursus Snoeien waarbij je op een simpele manier goed  leert snoeien.
Je kunt er direct mee starten.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *