Hulst met besjes

Op een regenachtige dag in november was ik weer eens in het tuincentrum om wat planten te kopen om de kale plekken in mijn potten mee op te vullen. En waar dacht ik aan? Aan Hulst.

Nou heb ik Hulst zat in mijn tuin. Het voelt zich er thuis. Dat zie ik, omdat overal de Hulstplantjes opschieten. Maar deze Hulstplantjes hebben één nadeel: Ze hebben geen besjes.

En zonder besjes vind ik hulst toch maar een beetje een saaie, groene plant. Wel mooi, op zich, maar nou weer niet zo mooi dat ik 20 Hulststruiken in mijn tuin wil hebben.

Nou hoor ik het iemand al zeggen: misschien zijn ze te jong. Misschien moet je even wachten totdat ze ouder zijn. Maar hoe lang moet ik dan wachten? Een aantal van deze Hulsten hebben al een behoorlijk formaat en beginnen al een leuk boompje te worden. (Maar saai. Donkergroen, geen besjes, saai). En er is één Hulstboompje in de tuin, even groot, dat al wel besjes draagt.

Nee, het ligt anders. Er blijken besdragende en niet-besdragende Hulststruiken te zijn. Blijkbaar vinden redelijk veel mensen Hulst zonder besjes niet saai, maar mooi. Maar toen ik dus in datzelfde tuincentrum vroeg waar de besdragende Hulst stond (het regende dat het goot, dus ik had niet veel zin om zelf te gaan zoeken), keek de man me op een bepaalde manier aan. Ik kreeg toch ergens sterk de indruk dat hij geen hoge dunk had van mijn intelligentie. ‘Besdragende Hulst? Die hebben we nu niet. Die komt altijd twee, drie weken voor kerstmis.’

Weer wat geleerd. Besdragende Hulst is blijkbaar een impulsaankoop. En ik snap het ook wel. De besdragende Hulst in mijn tuin, plus die in mijn omgeving, wordt steeds kaler. Het is blijkbaar niet het meest favoriete vogelvoer, maar bij gebrek aan Vuurdoorn- en Lijsterbesbessen (ander verhaal, en wat een woord!), gaan ze maar aan de Hulst. Vandáár dat mensen Hulst dan maar op het laatste moment kopen.

Maar mensen, bedenk wat dat betekent. Wil je bedragende Hulst, dan is het NU de tijd om die te kopen. Ren naar het tuincentrum (of de kweker) en sla je slag. Reserveer ze. Als je dat niet kunt, haal dan je slaapzak uit de mottenballen en bivakkeer ruim voor de openingstijd voor de winkel, zodat je in ieder geval de eerste bent en een mooi exemplaar kunt uitzoeken.

Ze prikken wel, die krengen. In je gevecht met anderen die nu ook besdragende Hulst willen kopen kun je aardige krassen oplopen.

Of je kunt een Skimmia kopen, ook mooie bessen, en die kun je al in november kopen.

Maar nee. Ik ga me vermannen en ga toch op expeditie. Voor de besdragende hulst.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *