Mijn rozen bloeien niet

Mijn rozen bloeien niet

Mijn rozen bloeien niet, nu in juni. En ik weet hoe het komt.

Ik heb namelijk te laat gesnoeid. In plaats van begin maart was het meer eind april. En ik heb fors gesnoeid.

Fors snoeien is geen probleem bij rozen, maar je snoeit ze niet voor niets in maart. De rozen hebben dan tijd om nieuwe bladeren aan te maken. En nieuwe knoppen. Als je eind april gaat snoeien, dan beginnen ze pas eind april met bladknoppen te laten groeien en bladeren te maken en dus ook bloemknoppen. Dan heb je dus in juni niks. Nou ja, niks: in mijn stamroos zitten behoorlijk wat knoppen. Die halen het misschien wel om in juni nog te bloeien. In roos nummer 2 zag ik net gisteren de eerste knop verschijnen. Die gaat dus pas in juli bloeien, maar dat is al een stuk beter dan de vorige jaren.

Roos nummer 3 bloeit ook niet, maar dat heeft een andere oorzaak. Die staat namelijk te donker. Die staat op dit moment in de schaduw van een volledig uit de krachten gegroeide sering. De sering staat op de snoeilijst van deze maand. Als ik die een stuk gekortwiekt heb, komt de roos uit de schaduw en gaat hij bloeien. Ik ben daar niet bang voor, want dat heb ik al eens eerder uitgeprobeerd. Roos in de schaduw van een andere plant: geen bloemen. Andere plant gesnoeid: enkele weken later de eerste bloem. Werkt iedere keer. Rozen hebben licht nodig en niet een beetje.

Ik heb nog twee rozen in de voortuin staan. Die heb ik niet gesnoeid, dit jaar, want dan blijft er niks van over. Bloeien doen ze al een tijd niet meer. Ze zitten onder de schildluizen. En daar voelen ze zich niet gelukkig bij. Zo ongelukkig, dat ze niet bloeien. Het gras dat ik in dat perk heb laten groeien helpt ook niet, want rozen houden van ruimte om zich heen. Maar die schildluizen, dat is het echte probleem. Alle stammetjes van de rozen zitten onder de schildluis, alleen de jonge scheutjes niet. Wegkrijgen van die schildluizen valt niet mee, zelfs niet met gif.

Verwar schildluizen overigens niet met bladluizen. Mijn rozenknoppen hebben vaak bladluizen, maar ik heb nog nooit gemerkt dat ze daardoor niet bloeiden. Nou ja, de ene bladluis is ook de andere niet. Maar die groene hebben mij nooit problemen gegeven. De schildluizen wel, dus.

Nou zou ik die rozen eens lekker kunnen verwennen. Dat wordt me regelmatig aangepraat door mestverkopers. Dat zou kunnen helpen, in het geval van mijn rozen-met-schildluis. Maar het kan ook niet. Want afgezien van het feit dat je met bemesten de schildluizen misschien ook een handje helpt, moet je sowieso uitkijken met bemesten. Vooral met kunstmest. Geef je namelijk te veel stikstof, dan groeien je rozen tegen de klippen op. Maar ze zijn niet zo geneigd om bloemknoppen te maken. Dan heb je een mooie groene muur van rozen, maar niet die prachtige waterval van bloemen. En daar ging het nu juist om!

Ik ben niet zo van het bemesten, dus voor die groene muur ben ik niet bang. En die bloei van mijn rozen? Die komt wel. Niet in juni, maar In juli. Daar twijfel ik niet aan. Het wordt hartstikke mooi.
In juli.

Plagen bij Rozen
Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *