De onderhoudsarme tuin en 2 leuke tuinhacks

We hebben dan wel klimaatsverandering en gemiddeld wordt het elk jaar heter, maar dat is dus ‘gemiddeld’. En dan kun je dus aardige uitschieters hebben. Zoals dit jaar. Berekoud was het en dat bleef het. Zelfs toen het kwik boven nul kwam, afgelopen dinsdag en woensdag, was dank zij de oostenwind de gevoelstemperatuur -5. Brrrr.

In dit soort Antarctische omstandigheden kom ik in de winterslaap-modus. Ik ga naar buiten omdat het moet, maar moet me dan wel over een geestelijke drempel heen zetten. Veel liever zit ik binnen bij de kachel. En wat mijn tuin betreft…

Elke keer dat ik naar buiten kijk zie ik mijn perenboom me verwijtend aanstaren, met zijn half gesnoeide kroon. En elke keer als ik dat zie voel ik me Schuldig. Maar blijbaar niet schuldig genoeg, want ik ga niet naar buiten om te snoeien. De drempel is te groot.

Nou heb ik een tuin waar maar 5 te snoeien planten in staan (lang verhaal), dus ik maak me niet druk. Het wordt bovendien warm dit weekend en grotendeels droog. Dikke kans dat ik het snoeiwerk aan de kroon van mijn perenboom dit weekend af maak.

Maar als je flink veel te snoeien hebt, dan kan ik me zo voorstellen dat je de hete adem van de naderende lente in je nek voelt. Zoveel achterstallig werk en zo weinig tijd! En dan kan de verleiding van de ‘onderhoudsarme’ tuin wel eens wat groot worden.

Laat je niet gek maken! Het meeste snoeiwerk kan best wel een weekje wachten en twee weekjes ook. Ik heb regelmatig mijn rozen in april gesnoeid en echt, ze hebben gewoon goed gebloeid. Ze begonnen alleen iets later.

Misschien toch maar een onderhoudsarme tuin?

Maar goed, wordt het onderhoud je echt een ietsiepietsie teveel, dan zou je eraan kunnen denken om je tuin anders in te richten. Niet als wat doorgaans aangeprezen wordt als onderhoudsarme tuin. In die superstrakke, nette tuinen ben je inderdaad minder tijd kwijt aan snoeien. Maar doorgaans zit er een gazonnetje bij, dat je, om het strakke beeld niet rommelig te maken, elke week netjes moet maaien. Je bent dan niet zoveel tijd kwijt aan snoeien, maar heel veel aan maaien en het wegvegen van ontsierende blaadjes op je terras. Netto tijdsbesparing: Nul. Als het meezit.

Er is een andere manier. Je kunt je tuin ook beetje bij beetje zo inrichten, dat het niet uitmaakt als je wat later snoeit, of het maaien een keertje (of twee, drie) overslaat. Een beetje meer ecologisch,dus. Als je dat doet, zul je verbaasd staan. Niet alleen krijg je meer insekten, er komen ook meer vogels op af. Zelfs als je geen voerstation hebt. Er is gewoon genoeg van zichzelf.

Dat ziet er slordig uit? Welnee, dat hoeft helemaal niet. Als je maar je tuin een beetje harmonisch inricht. Weet je niet hoe dat moet? Wij hebben een nieuwe cursus, zelf je tuin klimaatbestendig en ecologisch inrichten. Kom ik een volgende keer op terug.

Nu nog even iets anders. Twee tuinhacks die je niet zou verwachten, maar die toch enorm leuk zijn.

De eerste hack. Zoals je dus zelf in je tuin hebt kunnen zien, is de plantengroei dit jaar enorm vertraagd. Waar normaal de tête-a-tête al zowat uitgebloeid zijn, staan ze nu nog niet eens volledig boven de grond. Want als het zo koud is, gaan ze niet groeien. Er zijn dan namelijk zeker geen insekten om de bloemen te bestuiven, dus bloeien als het koud is, is niet slim.

Maar dat gaat dit weekend veranderen. De temperatuur schiet omhoog en dat zul je de komende dagen letterlijk kunnen zien in een groeispurt van de bollen in je tuin. De beste manier om die groeispurt te volgen is met foto’s. Neem elke dag een foto van je tuin. Als eerste een overzichtsfoto en daarna een foto van de plekken waar bollen staan of struiken die vroeg uitkomen. Begin daar vandaag mee en hou dat vol tot en met maandag. Als je de foto’s van de verschillende dagen vergelijkt, dan zie je als het ware je tuin groener worden. Erg leuk en je leert er ook nog veel van.

De tweede hack. Om dat te doen heb je eigenlijk een potje nodig met wat bolletjes er in, zoals die narcisjes tête a tête of blauwe druifjes of zo. De truc werkt alleen als er groen boven de grond staat en het niet te koud is, dus dit weekend is ideaal. Wat je nu doet is het potje op zijn kant neerleggen, zodat de stengels aan de zijkant liggen. Als je een dag later terugkomt, zie je dat de stengels rechtop zijn gaan groeien.

Is dat nu het einde van je mooie potje? Nee hoor! Je kunt het potje gewoon weer rechtop zetten, zodat de stengels weer naar de zijkant wijzen. Als je dan opnieuw een dag later terugkomt, staan ze weer netjes rechtop.

Hoe kan dit? Planten kunnen niet lopen, want ze zitten vast in de grond. Maar het is wel handig dat ze naar het licht kunnen groeien. In de groene delen van de plant zit een plantenhormoon dat reageert op de zwaartekracht. Stengels groeien tegen de zwaartekracht in. En daarom gaan ze rechtop groeien als je het potje op zijn zij legt.

Komt het niet door het licht dan? Het zou toch kunnen dat de stengels gewoon naar het licht toe groeien? Dat kun je zelf ook uittesten, door het trucje opnieuw uit te halen…maar nu terwijl je het potje in een donkere kast zet.

O ja, als het wat kouder is, dan duurt het iets langer voordat de stengels zich hebben aangepast en moet je twee dagen geduld hebben.

Veel plezier en stuur maar een foto van je scheve plant! Of foto’s van je groeispurt. Ik ben benieuwd!

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *