Schoonmaakwoede

schoonmaakwoede kas

Hallo allen. Wat is het koud, he? Brrrr. Ik heb visioenen van mijzelf onder een dikke deken waar alleen het puntje van mijn neus uitsteekt, met een bordje erbij: “ Niet wakker maken voordat de temperatuur buiten 5 graden boven nul is – en blijft”. Geen weer om de mouwen op te stropen en eens lekker te gaan soppen. En toch gaat het blog hierover.

De koffievraag die ik kreeg was namelijk de volgende: “Wat leuk dat je dit doet! Ik lees je stukjes altijd met veel plezier en leer er veel van”. Altijd leuk om te lezen jongens, nog meer mensen die dat willen roepen? Maar daar bleef het niet bij, hier komt de echte vraag.

“Ik heb vorig jaar een kas in mijn tuin laten zetten en heb afgelopen seizoen al veel plezier en oogst gehad hier uit. Nu is het seizoen voorbij en ben ik hem aan het leeghalen. (Wat niet meevalt met de nattigheid) Mijn vraag zou zijn hoe krijg ik de kas helemaal schimmelvrij en schoon volgend voorjaar…”.

Tsja. Deze vraag stellen is hem eigenlijk beantwoorden, want: hoe krijg je je huis weer helemaal schimmelvrij en schoon voor het voorjaar? Precies! Ik snap wel dat je daar zelf niet op komt. Je wordt op het verkeerde been gezet omdat het een KAS is. Maar een kas is echt niets anders dan een klein kamertje met een of twee planken met bakken grond en hééél veel ramen.

Als je die grond wegdenkt en je ziet zo’n kas en die is vuil, wat is dan het eerste wat in je hoofd opkomt? Schoonmaken natuurlijk! En dat is het. Ramen lappen, planken soppen, vloer aanvegen, enzovoort, enzovoort. Wat het lastig maakt, is de grond.

Want in die grond kunnen allerlei vervelende schimmels zich verstoppen, zeker als de grond al een tijd gebruikt is om planten in te laten groeien en goed vochtig gehouden wordt. En die schimmels, die wil je kwijt. Zonder Broomhexidine of ander smerige giftige bodemontsmetter. Dus: wat te doen?

Het helpt misschien als ik je in het oor fluister dat alcohol ook een buitengewoon goede schimmelontsmetter is. 90% alcohol doodt ook de sporen, dus dat is nog beter. ‘Maar waar haal ik 90% alcohol vandaan?’ Zie ik je al prakkizeren. ‘Jenever heeft maar 40%, dat zal vast niet werken.’

Nee, jenever werkt ook niet. Maar iedere supermarkt verkoopt een 85% alcoholhoudend middel: Spiritus. En dat werkt wèl. Ik heb er in september bij ons de zwarte schimmel in diverse kamers mee weggehaald en die plekken zijn nog steeds schoon, ondanks dat in een van die kamers een Puber woont met de bijbehorende afwezigheid van ook maar enige drang tot opruimen en schoonmaken, dus voedingsbodem voor schimmels genoeg, zou je zeggen. Plus de neiging om alle gordijnen – en natuurlijk ook de ramen – potdicht te houden, dus er is ook genoeg vocht. En als er IETS is waar schimmels dol op zijn….

Heb je geen planten in de kas, ga dan lekker aan de gang met eerst een sopje en daarna een doekje met spiritus. Wel met de ramen open, dus misschien is effe wachten tot het niet meer vriest handig.

Heb je planten in de kas, dan moet je wat omzichtiger te werk gaan, want die die houden net zo min van spiritus als schimmels doen. Werk om je planten heen, zou ik zeggen.

Bij ons op de Parsonage geven ze de kassen niet echt een voorjaarsbeurt. Ze houden de kassen het hele jaar door zo schoon en netjes mogelijk. Maar ze lappen wel elk jaar de ramen.

En, als het niet vriest, staat er altijd wel een raam op een kiertje. Tegen het vocht.

Kas in de sneeuw met open ramen

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren? Wil je meer weten over de planten en dieren in jouw tuin? Wij helpen je hier graag bij!

Wij hebben een zeer waardevolle Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender ontwikkeld, afgekort PIT, met online support.
>>Hier kun je zien wat PIT jou kan bieden<<

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

1 Reactie op “Schoonmaakwoede

 1. Goedemorgen
  Hierbij reageer ik graag op je vraag om even te laten weten of ik je tips waardeer.
  Zeker te weten, altijd weer leuk om te lezen en vaak ook leerzaam.
  Hartelijk dank voor het delen.
  Vriendelijke groetjes,
  Annemarie .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *