Snoeien in februari

Wat vliegt de tijd. Alweer februari. Het weer wordt al wat minder guur, de dagen gaan al lengen en je voelt dat de lente langzamerhand dichterbij komt. En dat betekent voor de meesten van ons: snoeien! De bekende voorjaarssnoei.

Natuurlijk, je kunt ook vanaf half november al snoeien, als de blaadjes van de bomen zijn. Maar dan komt Sinterklaas er aan en niet lang daarna Kerstmis, met als complicatie nog een paar verjaardagen, kerstborrels, kerstlunches en ga zo maar door. (Nou ja, afgelopen jaar dus niet.) Bovendien kan het knap koud zijn en als het niet koud is, dan is het nat. Niet ieders favoriete snoeiweer en, laten we eerlijk zijn, ook niet dat van mij. Ik snoei wat echt moet -als ik er niet meer door kan, gebroken takken en zo- en verder heb ik het druk met andere zaken (het schrijven van blogs, bijvoorbeeld. Grapje!).

Dan wordt het januari, het nieuwe jaar. O ja, ik weet als geen ander dat je ook kunt snoeien bij lichte vorst. Maar dan staat er vaak zo’n dun windje. Iets wat ze in Engeland, ten minste in het Noorden, een ‘lazy wind’ noemen. Een wind die te lui is om om je heen te waaien en dus maar dwars door je heen waait. Voor ons een rare omschrijving. Ik bedoel, hij moet dwars door diverse ladingen kleding heen: je jas, je dikke trui, daaronder nog een t-shirt en daaronder nog een hemd en dan door je huid, vetlagen en botten…..lijkt meer op hard werken. Terwijl hij met weinig moeite OM je heen kan waaien. WIJ vinden zo’n wind dus helemaal niet lui. Eerder geniepig en gemeen. In ieder geval, geen weer om eens lekker twee uurtjes te gaan snoeien. Na een half uur ben je knap koud geworden.

Is het niet koud, dan is het nat. En bij nat weer mag je niet snoeien. Dat deed zelfs mijn vader (vakbekwaam hovenier) niet eens. Die ging voor het raam staan mopperen dat het ‘pokken-weer’ was. Zijn handen jeukten, maar snoeien deed hij niet met regen. Veel te veel kans op een (schimmel)infectie in zijn fruitbomen en zijn rozen en zo.

En dan is het toch opeens weer februari en wordt het tijd om toch maar te gaan snoeien. Want de zomerbloeiers en de vruchtdragende voorjaarsbloeiers zijn nu echt aan de beurt. En begin maart vragen de rozen weer om aandacht.

Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf hoeveel struiken je moet snoeien. Heb je er een of twee, dan hoef je je niet druk te maken. Eén dag met droog, niet al te beroerd weer en je bent klaar. Dat betekent niet dat je dan maar al je vrije tijd vol kunt plannen en één dag vrij hoeft te houden. Want natúúrlijk regent dan het op die dag en kun je niet snoeien. Ja, in maart kun je ook nog snoeien. Dat klopt. Maar denk je nou echt dat je, als je februari je agenda hebt volgepland met leuke dingen, dat in maart opeens niet gaat doen? Ennuh..Peren bijvoorbeeld, bloeien tegenwoordig eind maart al. Kersen ook.

Heb je meer struiken (en/of bomen) dan moet je even voor dat plannen gaan zitten. En net zoals bij het snoeien van 1 struik, moet je genoeg dagen plannen om a) te kunnen snoeien en b) uitwijkdagen te hebben bij slecht weer. Want het kan erg droog zijn in het voorjaar. Maar het kan ook regenen. En als je de rest van de dagen hebt volgepland….Zie boven, maar met veel meer stress.

Als het Corona-virus nog heerst zal dat volplannen wel niet lukken. Maar als ze de infectiegraad naar beneden hebben weten te brengen….misschien in maart….Wie wil er dan niet van zijn vrijheid genieten? Nou ja, als je struiken niet te groot zijn kun je ze best een jaartje overslaan…..

 

 

Denk je nu “help, hoe moet ik snoeien?” dan is er speciaal voor jou op  10 en 11 februari een gratis  snoei-webinar van ongeveer 1 uur.
In dit webinar onthullen wij de basistechnieken en de snoeiregels.  Schrijf je hier nu in.

Voor mensen die alles willen leren  over snoeien is er ook een online snoei cursus. Deze cursus gaat dieper op de materie in met 27 lessen. Bij deze cursus, waar je een jaar lang gebruik van kan maken, is de mogelijkheid om vragen te stellen inbegrepen.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *