Straatje vegen

Nog meer bladharken

Enkele blogs geleden had ik het over de (on)noodzaak van bladharken en het gazon. Maar ik heb niet alleen gazon, ik heb ook bestrating.

Die bestrating komt natuurlijk ook onder de bladeren. De wind maakt het niet uit waar hij de bladeren heen blaast. Alleen heeft bestrating schoonmaken niet zo’n haast. Tenminste, als je een echte bestrating hebt, van stenen. Je kunt dan alleen weghalen wat in de weg ligt aan bladeren en de rest laten liggen tot begin december november of zelfs tot aan de kerst. Het enige wat er dan gebeurt, is dat er tijdelijk afdrukken van bladeren op je bestrating te zien zijn. Ik vind dat best mooi. Als je permanent van dat soort tegels wil, betaal je meestal een godsvermogen. Het geweldige is dat deze afdrukken tijdelijk zijn: Na enkele regenbuien en een paar keer bezemen zijn die afdrukken weer verdwenen. Het jaar erop kun je zo weer een nieuw patroontje op je tegels krijgen, zonder dat je één tegel uit je straatje of terras hoeft te halen! Perfect!

Het is jouw tuin

Nu ken ik mensen die graag een supernette tuin hebben. Als jij je ergert aan ieder blaadjes dat op de bestrating ligt, dan ga je jezelf een cold-turkey ‘afleren van mijn obsessie met blaadjes op het straatje’ geven als je NIET de bezem of de bladhark pakt. En waarom zou je dat doen? Als jij er een goed gevoel van krijgt als je dat laatste blaadje wel weghaalt, doe het gewoon! Het is JOUW tuin. Wees je er alleen van bewust, dat, als je een keer echt superkrap in de tijd zit, dat dat blaadje zonder bezwaar kan blijven liggen totdat je wèl tijd hebt.

Maar goed. Uitgaande van de luie (of drukke) tuinier, is er een andere reden om dat straatje toch maar te bezemen. En dat hangt weer af van het soort bladeren dat naar beneden valt. Er zijn namelijk bladeren, zoals van de populier en de plataan, die bij regen erg glad worden. Heb je die op je straatje, heeft het geregend en heb je ’s morgens erge haast, dan kan het zomaar gebeuren dat je uitglijdt. Bam. Je kleren nat en modderig, en net nu je die belangrijke bespreking hebt….

Bezem of bladhark

Gelukkig heb ik dit soort bladeren niet. Toch moet ik ook af en toe blad ruimen, vooral eind november kan er erg veel blad liggen. Dan pak ik de bladhark, want met de bezem blad ruimen vind ik vrij snel te zwaar worden. Met de bladhark blad ruimen heeft nog een ander voordeel: Je harkt minder snel bierdoppen en steentjes mee. Want de bladeren gaan bij mij toch echt in de groenbak of de bladcompostbak. Jammer genoeg moet ik nog steeds oppassen dat er geen in de tuin gewaaide snoeppapiertjes worden meegeharkt.

Ben ik klaar met de bladhark, dan bezem ik in ieder geval het deel van de bestrating dat dagelijks gebruikt wordt na. Anders sleep ik de snippers die zijn blijven liggen weer mee naar binnen, aan mijn schoenen. Nu hoeft het van mij niet supernetjes te zijn, maar de ervaring heeft me geleerd dat die hele kleine snippertjes blad uiteindelijk middels mijn voeten in mijn bed belanden. En als ik ergens een hekel aan heb, is het aan rommel in mijn bed.

Ik heb geen haast

De laatste bladeren verwijderen van het straatje doe ik in december, als bijna alle blaadjes van de bomen zijn. Ook daarin ben ik wijs geworden door ervaring. Als ik dat namelijk te vroeg doe dan zorgt dat voor frustratie. November is nogal eens een beetje winderig (Hoort de wind waait door de bomen…). Dus: dan heb ik net mijn straatje voor de verandering blinkend schoon geveegd, en dan komt er een windvlaag…..Ligt er weer een stapel bladeren op mijn nette straatje. Nu van de bomen in de straat. GRRR! Kan ik weer opnieuw beginnen.

Vooral door sommige buren. Die zijn dag in, dag uit met die rottige bladblazer in de weer. De meeste buren ruimen hun hopen bladeren na het bladblazen netjes op in de groenbak. Maar er zijn er ook een paar, die hun bladeren naar de openbare weg blazen. Heb ik eerst last van die pokke herrie, kan ik daarna ook nog hun bladeren gaan opruimen. Die zijn namelijk bij mij in de tuin gewaaid. GRRRRRR!

Hark ik de laatste bladeren weg tegen kerstmis, dan zijn de bladeren van de bomen en heb ik dat probleem niet.

De nette buren hebben dan namelijk allang hun bladeren netjes opgeruimd. En het veegwagentje van de gemeente is dan ook al langs geweest.

Wil jij met je tuin aan de slag, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen?  Of zou je nog wel wat persoonlijke hulp kunnen gebruiken? Wij denken heel graag met je mee!


Ook hebben een heel waardevolle Online Cursus Snoeien ontwikkeld om direct mee te starten. Je kan hem DIY volgen voor maar €97,- met online support via onze groeiende facebook community. Hierin helpen we elkaar en beantwoordt Els al jou brandende vragen.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *