Vogels voeren in de winter, mag dat wel?

Hele discussies worden er over gevoerd. Vogels voeren, is dat nou wel of niet goed? De vogelbescherming was eerst faliekant tegen. Nu ze zelf voer verkopen, zijn ze een stuk genuanceerder geworden. Toegegeven, sommige mensen gaven wel ERG slecht voer: denk aan gezouten pinda’s en zo. Of chips. Of andere spullen die, laten we zeggen, nog slechter zijn voor de vogels dan voor de mensen die ze met grote hoeveelheden naar binnen werken.

Waaronder ik af en toe, ik geef het toe, ik geef het toe. Na een picnick in de tuin waarbij het ineens hard begon te gieten bleef de Nutella-pot buiten liggen –vergeten- en de volgende keer dat hij me opviel was toen de kont van een eekhoorn eruit stak, die zich een indigestie aan Nutella aan het eten was. DAT was me toch lekker! Maar gezond….Nou, eh……Ik weet ook niet meer of de pot al open was of dat de eekhoorn uitgevogeld had hoe hij de dop van de pot kon krijgen.

Dus: geen zoute spullen voor de vogels. Heb jij ooit een vogel met een zoutvaatje gezien?

Maar alle gekheid op een stokje: Zoute pinda’s dus niet, maar hoe moet het dan wel?

Hoe krijg je vogels in je tuin?

Ik ben DOL op vogels. Ik vind ze erg leuk. En ik heb ze erg graag in mijn tuin. En als er één manier is om vogels in je tuin te krijgen dan is het wel: voeren! Niet alleen de liefde van de man gaat door de maag. Vogels weten er ook wel raad mee. Als ik zo’n ding met zaad erin ophang, dan weten ze dat binnen een mum van tijd te vinden. En dan eten ze hun buikje vol. Waarom moeilijk als het makkelijk kan? Ik kan ze dat niet kwalijk nemen. Vetbollen trekken gegarandeerd mezen aan. Op strengen pinda’s komen ook spechten en papegaaien af. En eekhoorns, als je in een bos woont.

Maar…met name de mezen eten dan een stuk minder insekten dan dat ze normaal zouden doen. Ze eten overigens nog wel insekten: ik zie het ze vanuit het raam nèt doen (ze doen het de hele dag door, dus ook als je dit leest, haha. Behalve als het donker is natuurlijk). En laatst at een roodborst een stuk regenworm. Dat had ik overigens nog nooit gezien, ik wist niet dat ze dat ook deden.

Er is nog iets anders. Sommige mezenparen zijn niet slim genoeg om te beseffen dat die vetbollen wel OK zijn voor hen, maar niet voor hun jongen. Die jonge meesjes kunnen dood gaan aan stukjes vetbol die ze van hun nietsvermoedende ouders krijgen. Nu kun je zeggen: Dat is de natuur, survival of the fittest en zo.

Ja, natuurlijk, dat is het in zekere zin wel, de natuur. Alleen: Ten eerste heb ik ingegrepen in de natuur door die dingen neer te zetten – en het is vergelijkbaar met het neerzetten van een stuk chocolade voor de neus van iemand die aan de lijn is, na een lange dag werken, knappe jongen die dat volhoudt – en dat is dus volkomen kunstmatig. En ten tweede: Als ik er met het ophangen van vetbollen voor zorg dat de mezen geen jongen krijgen, heb ik na een paar jaar geen mezen meer in de tuin. En daar heb ik mezelf mee, want: ik ben dòl op vogels. Dus wat doe ik: Ik geef na half maart geen vetbollen meer, tenzij het weer uitzonderlijk koud en guur is. En na 1 april helemaal niet meer.

Eigenlijk geef ik na 1 april al geen eten meer. In mijn tuin zijn dan luizen en rupsen en spinnetjes zat. Maar tot die tijd…..

Trouwens, wist je al dat merels gèk zijn op appel?Hang nu vast vogelhuisjes op met de opening naar het oosten.
Hang ze niet te dicht bij elkaar, sommige vogels hebben territorium drang en dulden geen ander paartje in de buurt.

Wist je dat je sommige struiken en bomen in de winter maanden prima kunt snoeien?
Weet je nog niet hoe je dat moet doen of twijfel je over hoe te snoeien, volg dan ons gratis webinar snoeien.
Op deze pagina kun je je opgeven.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *