Vrouwen- vs mannentuin

Vrouwen- vs mannentuin

Mijn hart zakte in mijn schoenen. Iemand zou tijdens een wat lange afwezigheid mijn tuin bijhouden. En ik, naïef als ik kan zijn, was aangenaam verrast. Dat was nog eens aardig! Dat was een pak van mijn hart.

Wat ik me niet had gerealiseerd, is dat deze mijnheer een controlfreak was met vastomlijnde ideeën over hoe een tuin er uit moest zien. Namelijk strak, met een grasveld en niet of weinig bloemen. En dat deze man zich absoluut niet gelegen liet liggen aan wat vrouwen willen. Tenminste, dat zei zijn partner later. Toen het te laat was.

Enfin, mijn tuin, die weliswaar half vol stond met onkruid, maar voor de andere helft met leuke planten die ik van vrienden en familieleden had gekregen, was omgetoverd tot een kaal grasveld. Alleen de Boerenhortensia en de Perenboom stonden er nog. De Perenboom misschien omdat ik hem had verteld dat ik hem van mijn vader had gekregen. En mijn vader was natuurlijk een man.

Maar de Clematis, die enkele maanden daarvoor door een van mijn vrienden liefdevol kort was geknipt: weg. De mooie naaldvaren, waarvan de buurman had gezegd dat hij hem wel wilde hebben als ik hem ooit weg deed: compleet verdwenen. Zelfs de rekjes waarover hij groeide waren niet meer te vinden. Mijn kruidentuin: helemaal bedekt met stenen. Hetzelfde met het bloemenperk voor mijn raam. En de Perenboom was niet eens gesnoeid.

Een Strakke Tuin met Spullen

Wat bezielt zo’n kerel? Wolf tuingereedschap heeft niet zo lang geleden een onderzoek uitgevoerd naar de verschillen in tuinieren tussen mannen en vrouwen en daar kwam naar voren dat veel mannen een Strakke Tuin willen met Spullen. Barbecue, buitenkeuken, Jacuzzi, dat soort werk. Ze willen een lounge op een speciaal terras, liefst met een huisje er omheen. En niet te veel bloemen, want dat moet je allemaal maar bijhouden. Strakke vormen willen ze, die je 1x per jaar te pakken neemt met de Elektrische Heggenschaar. Dat er, ook al heb je geen bloemen, sowieso rommel in de tuin terecht komt, nemen ze voor lief. Dat kun je namelijk weer wegkrijgen met dat fijne apparaat: de Bladblazer.

Wild met bloemen en vogels

Wij vrouwen zien dat voor het overgrote deel met lede ogen aan. Want wij willen wel bloemen (volgens datzelfde onderzoek). En wij willen een tuin die een beetje wild is, met ruimte voor vogels en insecten en allerlei andere levende wezens. Dat kan aardig botsen. Want een Strakke Tuin, ik heb het al eerder in blogs gezegd, is voor vogels en insecten een woestijn. Die komen niet.

Ik heb nog nooit zo’n zin gehad om iemand eerst enorm uit te foeteren en daarna letterlijk een schop onder zijn kont te geven. Maar als je een echtgenoot hebt die van de Strakke Tuinen is, is dat niet zo’n handige zet, want dan krijg je gegarandeerd ruzie in de tent. En terecht. Hij mag jou geen schop onder de kont geven, dus jij hem ook niet.

Een wilde strakke tuin. Of zoiets

Tsja. Betekent dat dat je met zo’n echtgenoot een strakke tuin maar voor lief moet nemen? Nee, natuurlijk niet. Het is toch ook jouw tuin! Wettelijk gezien vaak voor de helft. Dus, hou je poot stijf en gun hem zijn Strakke Tuingedeeltes, als er maar voor de helft ruimte is voor jouw Wilde Tuin met Bloemen. Ga er samen voor zitten en maak je eigen compromis.

Dan kun je zomaar een tuin krijgen die strak van opzet is met vakken vol met bloemen en andere wilde zaken. Hij zijn zin, jij je zin. Komt er toch rommel op de grond, dan kan hij weer fijn met zijn mooie Bladblazer aan de gang. En het mooie is: Dit soort tuinen is momenteel Helemaal In.

Je moet hem dan alleen nog leren dat hij zich inhoudt met zijn Elektrische Heggenschaar en niet alle bloemknoppen van je struiken snoeit, want dan heb je nóg geen bloemen. Dat is soms nog wel eens een uitdaging. En anders geef je hem onze Tuinkalender cadeau.

Mannen- en vrouwentuinen

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Kun je nog wat hulp gebruiken bij natuurlijk tuinieren en zou je meer vogels, vlinders en bloemen in je tuin willen , geef je dan op voor onze Persoonlijke en Interactieve Tuinkalender, afgekort PIT.

Facebook
Pinterest

3 Reacties op “Vrouwen- vs mannentuin

  1. Haha, zo herkenbaar. Goed grassen kunnen nog zoals de red baron, liriopen en zwart gras om een beetje kleur in de tuin te hebben. maar verder grind en niet te veel poespas. Gelukkig hebben we ook een voortuin en die is van mij haha. Bloemen, kleurexplosie. Dus ook hier een compromis. 🙂

  2. Hahahaha! Ken je mijn man en mij toevallig!? Je beschrijft ons tot in detail! Ik heb dus een stuk(je) tuin geclaimd, waar (hij niks aan mag doen) en ik een moestuin en wildgroei van struiken en bloemen in heb. Het kippenhok staat er ook. Verder bijenhotels, egelvoederstation/egelhotels, hommelhuizen, er ligt overal blad en er wordt niet aangeharkt. En er staan 4 waterbakjes. Verder een houtwal van 16 meter die mijn tuintje begrenst met de geitenwei. En ik word me toch beloond: want ik heb op de wildcamera zeker 3 egels gezien, en sinds gisteren een VOS!! Naast de vele ratten, muizen, heggenmussen, eksters, winterkoninkjes, groenlingen, roodborstjes natuurlijk en één keer een bunzing. En we stérven van de merels en lijsters. De formele tuin met gazon voor het huis is verder als met een nagelschaartje geknipt en daar vind ik dus niks aan. Maar die heb ik dan wel weer volgezet met wat vogelvoerpalen, zodat we herfst en winter toch heel veel vogels in de voortuin zien, terwijl Wall-e, de robotmaaier, eromheen maait. Lijken we toch nog een beetje nette mensen; dáár houdt mijn eega dan weer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *