Wat moet ik nou aan met die eksters?

Vorige week had ik het over Mia en haar Hondjelief. En driemaal raden wat er gebeurde: Mia belde me op. Ze had een nieuw probleem.

Want hoewel Mia op dit moment 1-0 achter stond ten opzichte van het graven van Hondjelief, wil dat niet zeggen dat ze zomaar de handdoek in de ring gooit. Mia heeft nogal wat vormbomen die elk jaar gesnoeid moeten worden en dat doet ze dan ook trouw. En dus heeft ze elke voorjaar een heleboel losse takken.

Nou, dacht Mia, als ik die takken nu zoveel mogelijk verspreid over de borders, dan maak ik het in ieder geval een stukje moeilijker voor Hondjelief om gaten te graven. Dat is maar zeer beperkt, want Hondjelief houdt ook erg van slepen met takken, maar terwijl ze daarmee bezig is graaft ze niet. Daar heeft ze dan geen tijd voor. Dus een béétje helpt het wel.

Alleen, nou heb ik weer iets anders, zucht Mia. Je weet dat ik al jaren een vogelhuisje heb. En daar broeden al jaren pimpelmezen in. Dat is zo leuk om te zien! Het is wel langs het terras, maar die mezen zijn allang aan ons gewend en ook aan Hondjelief.

Maar wat ik nu heb: Zijn twee eksters een nest aan het bouwen in de Viburnum tinus!

In de Viburnum tinus? zei ik enigszins verbijsterd. Ik heb al heel vaak eksters een nest zien bouwen, maar altijd in een beetje hoge loofboom. Die ene keer dat ze dat in een uitgegroeide Wisteria deden, maakten ze het nest ook zo hoog mogelijk, net onder het dak. Maar nooit in een dichte altijdgroene struik van een metertje of 3 hoog. Zoals de Viburnum tinus van Mia. Vreemd. Waarom niet in de sierappel? Die is 5 meter hoog. Maar misschien houden ze niet van de Halsbandparkieten die regelmatig naar die boom komen.

Ik maak me enorm zorgen om mijn pimpelmezen, zei Mia. Dat kon ik me goed voorstellen. Ik heb regelmatig in de broedtijd een paar eksters een ongezonde belangstelling zien hebben voor een merelnest en andere nesten die niet goed genoeg verborgen waren. Of die eksters echt in dat vogelhuisje kunnen komen is vers twee, maar ze zijn er slim genoeg voor om dat te probren.

Maar Mia heeft wel een probleem, want eksternesten zijn beschermd. In de stad mag het van de eksters barsten, op het platteland zijn ze sterk aan het afnemen. Je mag een eksternest dus niet verstoren. Je mag het niet uithalen en je mag de eksters ook niet actief wegjagen.

‘Maar’, zei ik tegen Mia, ‘wat je wel kunt doen zijn die takken weghalen. Die takken die bij jou in de tuin liggen tegen het graven van Hondjelief, zijn precies geschikt voor het bouwen van eksternesten. Juiste dikte, juiste buigzaamheid. Dus als je die weghaalt, heb je kans dat de eksters het verderop gaan proberen. Soms stoppen eksters met het bouwen van een nest en misschien is dit hier ook zo.

Dus ruim die losse takken zo snel mogelijk op en wacht verder af. Zonder die losse takken moeten de eksters een stuk meer moeite doen om dat nest te bouwen. Misschien heb je mazzel.

Als je er toch niks tegen kan doen, maak dan maar van de nood een deugd en ga naar het nest kijken. Eksters werken vaak jaren aan een eksternest. Op zich is dat wel leuk om te zien. Het eerste jaar bouwen ze de kuip. Het tweede jaar wordt de kuip groter gemaakt en verstevigd en beginnen ze met de opbouw. Het derde jaar werken ze verder aan de opbouw, totdat dat een soort dakje is. Na een aantal jaren verlaten ze het nest weer (dat kan ook na 1 jaar zijn, wispelturige beesten dat ze zijn) en gaan ergens anders een nieuw nest bouwen. Vaak met takjes uit het oude nest, dat je dan langzaam uit elkaar ziet vallen.

Maar als je die eksters ziet loeren op die twee vogeltjes die in jouw tuin broeden, dan is het kijken naar het bouwen van zo’n eksternest niet leuk.

Tijdens het broedseizoen (tussen 15 maart en 15 augustus) mag je een eksternest niet weghalen. Als ze dus wel gaan broeden, dan moet Mia geduldig wachten tot 15 augustus. Na het broedseizoen mag weghalen meestal wel, want eksternesten zijn niet jaarrond beschermd, tenzij ‘zwaarwegende feiten en ecologische omstandigheden dat rechtvaardigen’, aldus de site van de Vogelbescherming. In de tuin van Mia zal dat wel meevallen. Maar Mia zal wel een beetje voorzichtig moeten zijn met tuinieren rond het nest. Als je het nest verstoort, dus tijdens het broedseizoen, kan je dat op een boete van 750 euro komen te staan. Nog afgezien van het feit dat je de dood van eksterbabies niet op je geweten wil hebben, heb je dat liever niet, natuurlijk.

Nou ja, afwachten maar.

P.s.: op internet kwam ik de site www.ekstersenzo.nl tegen. Daar staat heel veel info over eksters. Als je je over je aversie tegen eksters heen kan zetten is het leuk om te lezen. Daar staan foto’s op van een eksternest in een Buxusstruik, trouwens.

N.B. De teksten op deze site, inclusief dit blog, zijn door mijzelf of Jose geschreven en mogen niet gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming, ook niet om AI te trainen.

Als het voorjaar kriebelt en je wil nu ECHT die tuin eens grondig veranderen? Want de voorgaande jaren wilde dat toch echt niet lukken? Dan zou ik toch eens onze cursus ‘Zelf je tuin klimaatbestendig en natuurvriendelijk inrichten’ overwegen. Met deze cursus met intensieve begeleiding lukt het vast wel.

Ik zou het leuk vinden als dit blog je heeft geïnspireerd. Zou je dat met mij willen delen?

Geniet je van mijn tuinverhalen en wil je ze iedere week gratis in je mailbox ontvangen?
Druk dan op de knop hieronder, zo simpel is het.

Facebook
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *