De Slakkenkroeg.

Slakken bestrijden

De slakkenkroeg.

Dit blog lijkt een advertentie voor de Blauwe Knoop.

Ja, echt. En als je doorleest weet je waarom.

Ik zou het trouwens niet lezen tijdens het eten. Je bent gewaarschuwd.

Het gaat over slakken. Die grote, die je planten opvreten. De Segrijnslakken en de diverse naaktslakken. Die ervoor zorgen dat je ’s ochtends buiten komt en denkt: Hier stond gisteren toch nog een plantje? Ik had het een paar dagen geleden nog gekocht en hier neergezet. Kon het lekker uitgroeien tot een grote plant.

Nou, niet dus. En als je dat een paar keer hebt meegemaakt, komt het slechtste in je boven.

MOORD! Dood moeten ze, allemaal. Ecologisch evenwicht in de natuur? Niet in mijn tuin! Die slakken moeten er uit! Nu! Oorlog aan de slakken.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Slakkenkorrels helpen wel, maar zijn ook giftig voor al die wezens die ik wel in mijn tuin wil hebben. Eierschalen en koffiedik helpen maar beperkt. Vooral tegen de tijgernaaktslak. Dat beest heeft geen slijmlaag, maar eerder een soort Bisonkit. Probeer dat maar eens weg te krijgen als je dat aan je handen krijgt. Ongelooflijk. Dan is een eierschaal geen obstakel meer, dat voelt zo’n beest geneens.

Nee, dat is niks. Maar er is hoop. Een van de meest rigoureuze methoden om slakken uit je tuin te krijgen is de slakkenkroeg.

Slakken zijn namelijk dol op bier. ’t Maakt niet uit welk merk en een beetje over de datum is geen enkel probleem. Het is on-weer-staan-baar.

En wat gebeurt er dus als je ’s avonds een bakje met bier nonchalant in je tuin ‘laat slingeren’?

Van heinde en verre komen de slakken aanzetten. De kroeg is open! Massaal storten ze zich op ’t bier. Is het bakje bier nu een beetje diep en een beetje vol met bier, dan is hun drankzucht hen fataal. Ze worden dronken en kunnen het bakje niet meer uit komen. En verzuipen. Slak dood, ik blij.

Maar ja…Als je slakken-schade hebt, dan zit er meestal niet één, maar een hele massa slakken in je tuin. En ze gaan allemaal naar de kroeg. Dus zit je bakje de volgende ochtend niet vol met één dode slak, maar met een glibberige massa dode slakken. Voornamelijk naaktslakken.

En die moet je gaan opruimen. Jakkes!

Ervaring heeft me geleerd om dat diezelfde ochtend nog te doen en niet een dag te wachten. Want anders heb je niet een verzameling dode slakken in bier, maar een verzameling dode slakken in bierslijm.

Maar doe je dat nu op tijd, dan kun je het bier afgieten en de slakken in de biobak doen. Het bakje even omspoelen, ’s avonds weer nieuw bier er in en de slakkenkroeg is weer open voor de volgende slachtoffers.

Na een week slakkenkroegen is de populatie slakken in je tuin aardig verminderd. En worden je planten niet zo’n gatenkaas. Ach, wat een uitvinding, die slakkenkroeg!

slakkenkroeg
Facebook
Pinterest

1 Reactie op “De Slakkenkroeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *